Σκάνδαλο Novartis: Η ψηφοφορία της Τετάρτης, η τρικυμία στη ΝΔ και οι αποκαλύψεις



Είναι δύσκολο να αμφισβητήσει κάποιος την ύπαρξη του σκανδάλου δεδομένου ότι, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου υπάρχει ένα διαχρονικό πάρτι και υπήρχε ένα πλαίσιο, το οποίο ευνοούσε αθέμιτες συναλλαγές και αθέμιτες πρακτικές από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό το οποίο διερευνάται σήμερα, προφανώς με πρωτοβουλία των αμερικανικών αρχών και της αμερικανικής δικαιοσύνης και του FBI, είναι η ενδεχόμενη εμπλοκή και οι ενδεχόμενες ευθύνες, είτε πολιτικών προσώπων, είτε κρατικών λειτουργών. Μέχρι τότε, θυμίζουμε τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην υπόθεση Novartis. 
  • ΕΔΩ όλα τα σχετικά δημοσιεύματα με χρονολογική σειρά
  • Σε μία συνεδρίαση, την προσεχή Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, θα γίνει η συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Κατά πλειοψηφία, η Διάσκεψη δέχθηκε την εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να στηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο. Στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (διαβάστε αναλυτικά για τη διαδικασία). 
  •  «Ψυχραιμία και νηφιαλιότητα» ζήτησε με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά...
... συνεχίζουν την προσπάθεια εκφοβισμού της δικαιοσύνης οι εμπλεκόμενοι: 

 «Πλήρη και απρόσκοπτη διερεύνηση» ζητεί η πλευρά της κυβέρνησης

«Η μόνη λοιπόν υπεύθυνη στάση, κατά τη γνώμη μου, είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει απερίσπαστη το δύσκολο έργο της και να τη στηρίξουμε ώστε η έρευνά της να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα, με πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου» αναφέρει ο κ. Δραγασάκης, σημειώνοντας ότι «όλα τ' άλλα αποτελούν αντιπερισπασμούς, που ωστόσο δεν μπορούν να αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων του παρελθόντος».
Ως ένα «μείζον ζήτημα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, που βρίσκεται στη ρίζα των πολιτικών της εθνικής χρεοκοπίας», χαρακτηρίζει την υπόθεση Novartis o υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης και εκφράζει την εκτίμηση ότι «όλοι οι πολίτες θέλουν να μην κρυφτεί κάτω από το χαλί καμία πτυχή αυτής της υπόθεσης».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο υπουργός Επικρατείας αναφέρεται στο τεκμήριο της αθωότητας των εμπλεκομένων και δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για «κυνήγι μαγισσών» και χρησιμοποίηση της υπόθεσης για πολιτικές σκοπιμότητες.
Αναφορικά με την παραγραφή αδικημάτων, ο κ. Βερναρδάκης αναφέρεται στην εξαίρεση από τις ευεργετικές διατάξεις για όποιον το επιθυμεί, σημειώνοντας ότι αυτό «θα ήταν μία πράξη που θα λειτουργούσε πολύ θετικά τόσο για την ενίσχυση του "τεκμηρίου της αθωώτητας" όσο και για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των πολιτικών θεσμών».
Τονίζει επίσης, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει παρά να αφήσει απολύτως ελεύθερη τη λειτουργία των θεσμών για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης» και προτάσσει την αλλαγή των οικονομικών και διοικητικών δομών που παρήγαγαν τη διαφθορά και το δημόσιο χρέος, ως βασικό πολιτικό στόχο.
«Σε όσους απειλούν, εκφοβίζουν ή μηνύουν δικαστές που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους βάσει του Συντάγματος, τους συστήνω να διαβάσουν τις ανακοινώσεις του Αρείου Πάγου και την, έστω και καθυστερημένη, ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων» με την οποία ζητείται «ψυχραιμία και νηφιαλιότητα» ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δήλωσή του στο ευρωπαϊκό δίκτυο Euractiv.
Σε δημοσίευμά του, το Euractiv αναφέρει πως το σκάνδαλο Novartis ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας», καθώς οκτώ πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρωθυπουργοί από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενέχονται, με βάση τη δικογραφία, ενώ γίνεται αναφορά και στον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλο, το όνομα του οποίου βρίσκεται επίσης στη σχετική δικογραφία.

Π. Κουρουμπλής: Καμία σχέση με την πραγματικότητα η προσπάθεια συσχέτισής μου με τη Novartis

«Καμία σχέση με την πραγματικότητα» δεν έχει η προσπάθεια ορισμένων να συσχετίσουν το όνομά μου με το σκάνδαλο Novartis, δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Τονίζει μάλιστα ότι η παρουσία του στην επίμαχη συνάντηση περιελάμβανε 17 επιχειρηματίες, όπως «επιβεβαιώνει και το European Business Review» που διοργάνωσε την εκδήλωση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει: «Τις τελευταίες ήμερες ορισμένοι ανέφεραν το όνομα μου προσπαθώντας να το συσχετίσουν με το σκάνδαλο της Novartis. Δεν θέλω να τους εκθέσω αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ενοχοποιείται κάποιος επειδή παρέστη σε συνάντηση με 17 επιχειρηματίες, κάτι μάλιστα που επιβεβαιώνει και το European Business Review που έκανε την διοργάνωση της εκδήλωσης» (διαβάστε αναλυτικά). 

Ο «γαλάζιος» εμφύλιος

Σύννεφα στη Νέα Δημοκρατία έχει προκαλέσει το σκάνδαλο Novartis, με τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, να διαλέγει πλευρά και να επιτίθεται εμμέσως στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (διαβάστε αναλυτικά).
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τελεί σε κατάσταση υποβόσκουσας κρίσης εδώ και καιρό. Όμως, όπως σημειώνει και ο Γ. Μελιγγώνης στην «Αυγή», το σκάνδαλο Novartis, οι σχετικές αποκαλύψεις και, κυρίως, η εμπλοκή των ονομάτων "γαλάζιων" σ’ αυτό λειτουργούν ως καταλύτες εξελίξεων και ενεργοποιούν κάθε ρήγμα που ενυπάρχει στο Μοσχάτο. Άλλωστε, αυτό δεν το έκρυψε και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του: "Αυτή την ώρα απαιτώ τη μεγαλύτερη συστράτευση. Δεν θα λύσουμε τώρα τις εσωτερικές διαφωνίες μας που υπάρχουν, γιατί αυτή την ώρα η παράταξη δέχεται μια άθλια συκοφαντική επίθεση" επισήμανε αναφερόμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση. Με άλλα λόγια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε δημοσίως ότι τα εσωκομματικά μαχαίρια ακονίζονται - αλλά ζήτησε να μπουν στα θηκάρια τους, έως ότου, τουλάχιστον, η Ν.Δ. "ξεμπλέξει" με το σκάνδαλο Novartis.
Παράλληλα, ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το πρώτο άρθρο της συντηρητικής-δεξιάς εφημερίδας «Εστία» της Παρασκευής, καθώς θέτει ως ερώτημα για το σκάνδαλο Novartis -με αφορμή την στάση της Νέας Δημοκρατίας ως προς τους προστατευόμενους μάρτυρες- τι θα συμβεί αν ένας εξ αυτών είναι τέως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
Πρόκειται για ουσιαστικό ερώτημα αφού η Ν.Δ έχει αναγάγει σε κεντρική υπερασπιστική της γραμμή την επωδό περί πολιτικής σκευωρίας της κυβέρνησης εναντίον των πολιτικών στελεχών της που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων και η σκευωρία κυβέρνησης- δικαστικών λειτουργών ήταν και το βασικό “επιχείρημα” της μήνυσης του Αντώνη Σαμαρά κατά του πρωθυπουργού, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και των δικαστών και εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση.
Το ερώτημα της «Εστίας» φαίνεται πως προέρχεται από δικές της πληροφορίες:
Πως θα αντιμετωπίσει η Ν.Δ το ενδεχόμενο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες να είναι στέλεχος του κόμματος (μέλος της Κ.Ε, πιθανώς και στέλεχος παλαιότερων κυβερνήσεων), υπεράνω υποψίας και με λευκό ποινικό μητρώο; Ας σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό πως ο πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς είχε έρθει πριν ένα χρόνο σε επαφή με το FBI και τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με το σκάνδαλο…
«Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πιέσει τους ανθρώπους που ερευνούσαν την υπόθεση της Novartis στην Ελλάδα, να σταματήσουν τις έρευνες ή να περιορίσουν τις έρευνες σε σημείο που να μη θίξουν τη Νέα Δημοκρατία -και αυτό σε ανύποπτο χρόνο, όχι τώρα τελευταία» υποστήριξε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm»
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλούν οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για την εμπλοκή πολιτικών και όχι μόνο προσώπων στην υπόθεση. Το Documento έφερε με πολλαπλά δημοσιεύματα το σκάνδαλο στην επικαιρότητα και ο Κώστας Βαξεβάνης εξηγεί τις πτυχές του  σε ένα βίντεο που λύνει απορίες και καταδεικνύει τα ερωτήματα.