Διαδηλώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις για τον Δεκέμβρη του Αλέξη



Σήμερα, Τετάρτη 6 Δεκέμβρη, συμπληρώνονται εννέα χρόνια από το βράδυ που ο δεκαεξάχρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός στα Εξάρχεια από σφαίρα αστυνομικού. Οι μέρες που ακολούθησαν θα μείνουν χαραγμένες για πάντα ως οι μέρες που μια ολόκληρη γενιά φώναξε με όλης της τη δύναμη.

Φώναξε για τον θάνατο ενός μαθητή, για την αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή, για το ασφυκτικό πλαίσιο ενός σχολείου εξεταστικού κέντρου, για ένα μέλλον που ήδη διαγραφόταν ζοφερό μπροστά της και με τον εφιάλτη της ανεργίας και της επισφάλειας να είναι ήδη παρών.
( δείτε «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας», μέσα από το ντοκιμαντέρ του tvxs.gr)
Το μήνυμα της εξέγερσης που έβγαλε τη νέα γενιά στους δρόμους παραμένει επίκαιρο και όπως κάθε χρόνο μαθητές, φοιτητές, οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου διοργανώνουν διαδηλώσεις και κινητοπoιήσεις. 
Σε εξέλιξη η μαθητική πορεία στην Αθήνα
Σε εξέλιξη είναι στο κέντρο της Αθήνας η πορεία για τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αυτή την ώρα οι μαθητές και οι φοιτητές βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος.
Νωρίτερα, προκλήθηκε ένταση όταν ομάδα νεαρών έριξε βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών στα Προπύλαια.
Η ένταση συνεχίστηκε και κατά την πορεία προς το Σύνταγμα. Φτάνοντας στην πλατεία οι νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην οδό Β. Γεωργίου, και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Σταδίου, ενώ η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών.

Στο κάλεσμα του, το Bloco μαθητών τονίζει ότι:

«Ο Δεκέμβρης, δεν ήταν απλά μια διαδήλωση. Ήταν μια μαζική και αυθόρμητη έκρηξη της νεολαίας που έφερε στην επιφάνεια τα ρήγματα που ήδη υπήρχαν. Οι μαθητές εξεγέρθηκαν επειδή καταπιέζονταν από την καθημερινότητα της αβεβαιότητας και της κρίσης. Έθεσαν τα ερωτήματα διεκδικώντας καλύτερα σχολεία και μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Οι μαθητές είδαν τότε στο πρόσωπο του Αλέξη, να σκοτώνουν τα όνειρά τους. Έγινε σύμβολο για τους αγώνες τους και τις διεκδικήσεις τους. Έτσι και εμείς δεν πρέπει να αφήνουμε τον Δεκέμβρη στο παρελθόν, πρέπει να αντλούμε πρότυπα και δυνάμεις από εκείνη την αυθόρμητη και γνήσια εξέγερση της νεολαίας, για τις σύγχρονες, δικές μας μάχες».
Το απόγευμα καλούν επίσης στα Προπύλαια οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου ενώ όπως κάθε χρόνο συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ στον τόπο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στα Εξάρχεια.
(φωτογραφία από την 1η επέτειο της εξέγερσης του Δεκέμβρη)
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑμε ανακοίνωσή της, καλεί τους νέους και τις νέες «να πρωτοστατήσουν στους αγώνες για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για τη διεύρυνση των ελευθεριών, για τον ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και για την επικράτηση της αλληλεγγύης απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η νέα γενιά πρέπει να μπει ξανά στο προσκήνιο της συλλογικής ζωής και δράσης, απορρίπτοντας τον ατομικό δρόμο και τη λογική της ανάθεσης».
«Καλούμε τους νέους και τις νέες να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα και διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον», τονίσει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.
«Ενάντια στις λογικές, που εμφανίζουν ως μονόδρομο τα μνημόνια, ενάντια στην απογοήτευση και στην ηττοπάθεια, με όπλο τους συλλογικούς αγώνες και την ενότητα, οι νέοι και οι νέες,  ολόκληρος ο ελληνικός λαός θεωρούμε το μήνυμα του Δεκέμβρη του 2008 επίκαιρο όσο ποτέ, που αναδεικνύει την ανάγκη για νέους αγώνες ,για την ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών ,για ένα άλλο δρόμο, χωρίς λιτότητα, χρέος, μνημόνια, ευρώ», αναφέρει στο κάλεσμά της η Λαϊκή Ενότητα. 
«Εννιά χρόνια μετά, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή και το καθεστώς εξαίρεσης, ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία και τον τρομονόμο, τον μηχανισμό της οργανωμένης βίας που παράγει συνεχώς Κορκονέες και κρατάει στη φυλακή την Ηριάννα και τον Περικλή», αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κοινό κάλεσμά τους οι οργανώσεις Ανασύνθεση-ΟΝΡΑ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά ενώ αναμένονται ανακοινώσεις και από άλλες οργανώσεις και κόμματα.
Αντίστοιχα καλέσματα έχουν πραγματοποιήσει και συλλογικότητες όπως η Αντιεξουσιαστική Κίνηση και η Ταξική Αντεπίθεση.
Τέλος, εκδηλώσεις μνήμης και πορείες έχουν προγραμματιστεί από μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ρόδο, Καλαμάτα και Καβάλα.
Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα λάβει χώρα στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα.
https://left.gr/