Reuters: Ρώσοι πράκτορες «ψάρευαν» στο Facebook συνεργάτες του Μακρόν για να επηρεάσουν τις γαλλικές εκλογές

Ρώσοι μυστικοί πράκτορες επιχείρησαν να κατασκοπεύσουν την προεκλογική εκστρατεία του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία δημιουργώντας περίπου 20 ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters.

Το Facebook είχε ανακοινώσει τον περασμένο Απρίλιο ότι είχε αναλάβει δράση κατά των ψεύτικων λογαριασμών που διέδιδαν αναληθείς πληροφορίες για τις γαλλικές εκλογές, όμως δεν υπήρχαν μέχρι τώρα αναφορές για προσπάθεια διείσδυσης στα κοινωνικά δίκτυα συνεργατών του Μακρόν.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας κατασκοπίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Ρώσοι πράκτορες εμφανίζονταν στο Facebook ως φίλοι φίλων συνεργατών του Μακρόν, προσπαθώντας να αποσπάσουν από αυτούς προσωπικές πληροφορίες. Εργαζόμενοι του Facebook εντόπισαν τις προσπάθειες αυτές κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και τις συνέδεσαν με εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Το Facebook ανέφερε σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι δεν πιστεύει πως οι κατάσκοποι έφτασαν στο σημείο να πείσουν τους στόχους τους να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό ή να τους αποκαλύψουν τον κωδικό πρόσβασης στον λογαριασμό τους, κάτι που θεωρεί πως ήταν ο απώτερος σκοπός της επιχείρησης αυτής.
Το Facebook επιβεβαίωσε στο Reuters πως είχε εντοπίσει λογαριασμούς που έκαναν κατασκοπία στη Γαλλία, με έναν συνδυασμό βελτιωμένου αυτόματου εντοπισμού και αυξημένων ανθρώπινων ερευνών, και τους απενεργοποίησε. Στελέχη της εταιρείας ενημέρωσαν τα μέλη επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου για τα ευρήματά τους, με ανθρώπους που ήταν παρόντες στις ενημερώσεις να αναφέρουν στο Reuters ότι ο αριθμός των λογαριασμών που “κατέβηκαν” επειδή διακινούσαν προπαγάνδα ή spam στη Γαλλία ανέρχεται σε 70.000, πολλοί περισσότεροι από τους 30.000 που είχε ανακοινώσει η εταιρεία τον Απρίλιο.