Άδωνις Γεωργιάδης Παρέκαμψα τον νόμο για να «παραιτήσω» τον Μαρτίνη κατ'εντολή Σάλλα

«Αν είχα την αρμοδιότητα να ζητήσω την παραίτηση Μαρτίνη; Φαντάζομαι ότι το ερώτημα έχει να κάνει με την τυπική εξουσιοδότηση και όχι με την ουσία αφού συμφωνούμε για το τι εστί Μαρτίνης» είπε αρχικά ο μάρτυρας, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης. 
 
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ παραδέχθηκε, στη συνέχεια, ότι ζήτησε την παραίτηση του τότε προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν κατ’ εντολήν του τότε ισχυρού άνδρα της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα. «Ήταν επιθυμία της Τράπεζας Πειραιώς να αλλάξει η διοίκηση γιατί αλλιώς δεν δεχόταν να βάλει λεφτά στο νοσοκομείο. Πολύ καλώς έκανα !», είπε. «Άδραξα την ευκαιρία από το αίτημα της τράπεζας για να παραιτήσω τον Μαρτίνη», ομολόγησε αυτολεξεί, χωρίς να αρνείται πως εκ του νόμου δεν είχε δικαίωμα να το κάνει. 
 
Όπως ανέφερε στη συνέχεια, από τον Αύγουστο του 2013 είχε την παραίτηση του Μαρτίνη στο γραφείο του, αλλά δεν την έκανε δεκτή γιατί δεν ήθελε να αναλάβει κανείς ενόσω έτρεχαν και δεν είχαν οριστικοποιηθεί οι διαδικασίες για τον πλειστηριασμό. «Όταν ξεκαθαρίστηκαν οι διαδικασίες του πλειστηριασμού, τότε έκανα δεκτή την παραίτηση» υποστήριξε.
 
«Ήταν απόφαση της κυβέρνησης ή δική σας; Ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά;» ρωτήθηκε από τον Σπύρο Λάππα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να απαντά ότι είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό. «Η τότε κυβέρνηση ενδιαφερόταν να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους και η κυβέρνηση παρενέβη για λόγους εθνικού συμφέροντος για να μην ξηλωθεί το σήμα του Ερυθρού Σταυρού. Τυπικά δεν είχα το δικαίωμα, πήρα την πρωτοβουλία για να σώσω το νοσοκομείο και πιστεύω ότι ο καθένας θα έκανε το ίδιο», υποστήριξε ο μάρτυρας.
 
Τι ήξερε ο Σαμαράς και τι ο Άδωνις
 
Όσον αφορά το αν οι πρωτοβουλίες του, ήταν εν γνώσει του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ο τότε πρωθυπουργός γνώριζε πως για να σωθεί το νοσοκομείο έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από την τράπεζα. «Όλα τα άλλα τα ήξερα εγώ» συμπλήρωσε.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε αρκετές φορές στην κατάθεσή του το εξής: «Δεν είχα τυπικά την αρμοδιότητα ως υπουργός Υγείας να παρέμβω στην διένεξη μεταξύ δύο ιδιωτών (Ντυνάν- Πειραιώς) αλλά το έκανα ως πολιτική παρέμβαση για να μην μείνουν οι εργαζόμενοι στο δρόμο και να κλείσει το νοσοκομείο».
Το Ερρίκος Ντυνάν ήταν... ιδιωτικό
Στη συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως  το ΚΙΕΝ ήταν ιδιωτική κλινική, επικαλούμενος έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη τον Ιούλιο του 2010, στην οποία σημειώνεται: «Πρέπει να διερευνηθεί η γέφυρα που χωρίζει το δημόσιο θεραπευτήριο Κοργιαλένειο – Μπενάκειο με το ιδιωτικό νοσοκομείο, «Ερρίκος Ντυνάν»».
«Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει το Ντυνάν ως ιδιωτικό ίδρυμα. Και ο εισαγγελέας που προφυλάκισε τον Μαρτίνη τον προφυλάκισε ως πιθανό ένοχο για απιστία ως προς ένα ιδιωτικό ίδρυμα. Η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε ως ιδιωτικό το Ντυνάν», προσέθεσε
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε πολλές φορές στην κατάθεσή του ότι «ο κοινωφελής χαρακτήρας του Ντυνάν είχε χαθεί από τα χρέη του».
 
Επικαλέστηκε επίσης πως ο καταλογισμός του clawback του υπ. Υγείας προς το «Ντυνάν» γινόταν με καθεστώς ιδιωτικής κλινικής.
«Πράξη εσχάτης προδοσίας αν κατέληγε το ΚΙΕΝ στο Δημόσιο»
Για την αρνητική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τη σύμπραξη του «Ντυνάν» με τη ΓΑΙΑ, η οποία όρισε πως η σύμπραξη δεν εξυπηρετούσε τον κοινωφελή χαρακτήρα του Ιδρύματος, ο Γεωργιάδης ισχυρίστηκε πως την έλαβε υπόψη του και πως το νοσοκομείο είναι περιουσιακό στοιχείο του ΚΙΕΝ. Δηλαδή, παρέθεσε πως το ΚΙΕΝ μπορούσε να εκμεταλλευτεί το νοσοκομείο και να το εκπλειστηριάσει, αφού το γεγονός αυτό δεν έθιξε τη μορφή της δομής του ίδιου του Ιδρύματος.
Απέδωσε δε σε κινήσεις «καλής θέλησης» το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψε με την Διοίκηση του Ντυνάν και της Τράπεζας Πειραιώς. «Το Μνημόνιο είναι ένα έγγραφο καλής συνεννόησης που διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση και λειτουργία του νοσοκομείου μέχρι να γίνει ο πλειστηριασμός» τόνισε. Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε μάλιστα ότι τα μέλη του ΔΣ του Ντυνάν γνώριζαν το περιεχόμενο του εμπιστευτικού μνημονίου. Παραδέχθηκε, επίσης, ότι στο τριμερές μνημόνιο δεν υπάρχει αναφορά στον κοινωφελή χαρακτήρα του Ερρίκος Ντυνάν. Υποστήριξε όμως ότι αυτό που εκπλειστηριάστηκε ήταν το νοσοκομείο και τα ακίνητα αντίθετα το κοινωφελές σωματείο συνεχίζει να υπάρχει ως οντότητα. Επίσης επικαλέστηκε δικαστικές αποφάσεις που έκριναν νόμιμο τον πλειστηριασμό του νοσοκομείου.
 Όσον αφορά το ενδεχόμενο να κατέληγε το νοσοκομείο στο Δημόσιο και το ΕΣΥ, ο μάρτυρας είπε πως αν αυτό γινόταν θα επρόκειτο για πράξη εσχάτης προδοσίας, καθώς όποιος υπουργός το αποφάσιζε θα έπαιρνε 300 εκατ. ευρώ από το λαό για να πληρωθούν οι πιστωτές. «Ένας προδότης θα το έκανε. Κανείς άλλος» σημείωσε.
«Η Πειραιώς μας έκανε χάρη που πήρε το Ντυνάν»
Ερωτηθείς «εάν γνώριζε για τις μετατάξεις από το Ντυνάν στο υπουργείο Υγείας», ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «δεν γνώριζε τίποτα» ενώ για την τροπολογία Βορίδη υποστήριξε ότι «εάν δεν γινόταν το Ντυνάν σε 4 μέρες θα έκλεινε και οι εργαζόμενοι θα έχαναν τη δουλειά τους».
«Λόγω του πλειστηριασμού που έγινε πήρε το ελληνικό Δημόσιο 60 εκατ. από χρέη και φόρους και οι εργαζόμενοι τους μισθούς τους», σημεώσε και προσέθεσε ότι «χάρη έκανε η τράπεζα Πειραιώς και πήρε το Ντυνάν», κατηγορώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν πέσει θύμα συνωμοσιολογίας.
Μιλώντας για το τίμημα που πουλήθηκε το Ντυνάν, ισχυρίστηκε ότι «το νοσοκομείο ήταν ένα κουφάρι και σήμερα που η τράπεζα θέλει να το πουλήσει προσέλαβε διεθνή οίκο και προσπαθεί να το πουλήσει 60 εκατ. και δεν βρίσκει αγοραστή, ενώ όταν το αγόρασε η τράπεζα το αγόρασε 115 εκατ. και έχει βάλει συν 40 εκατ. αυτά τα χρόνια».
Στην επιτροπή Δεοντολογίας η νέα επιστολή Λοβέρδου
Ο Ανδρέας Λοβέρδος απασχόλησε την Εξεταστική και πάλι κατά τη σημερινή έναρξη των εργασιών της, καθώς όπως έκανε γνωστό ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο τέως υπουργός Υγείας επί ΠΑΣΟΚ που έχει καταθέσει ήδη δυο φορές, ξαναχτύπησε με νέα επιστολή του κατά της Επιτροπής.
 
Χαρακτηριστική του περιεχομένου της είναι η εισαγωγή της επιστολής, στην οποία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργός Υγείας αναφέρει: «Τους είπα αλήθειες και δεν τους άρεσε. Τα μέλη στημένων Εξεταστικών Επιτροπών με κατασκευασμένους μάρτυρες και προαποφασισμένα πορίσματα έχουν χάσει το δικαίωμα τους να μιλούν. Αναφέρθηκα από την πρώτη στιγμή σε ύστατη πολιτική εξαχρείωση και σήμερα δικαιώθηκα απολύτως».
 
Έπειτα από τη σφοδρή κριτική που άσκησαν στον Ανδρέα Λοβέρδο οι βουλευτές - μέλη της κυβέρνησης αλλά κι ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και παρά τις αντιδράσεις της Εύης Χριστοφιλοπούλου και του Νότη Μηταράκη πoυ έσπευσαν - σε ρόλο συνηγόρου - να υπερασπιστούν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργό Υγείας, η Εξεταστική Επιτροπή ψήφισε κατά πλειοψηφία την αποστολή της επιστολής του Ανδρέα Λοβέρδου στην Επιτροπή Δεοντολογίας.  (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)