Συνελήφθη χάκερ παππούς για κυβερνοεπίθεση σε γνωστή εταιρεία, για την οποία ζητούσε λύτρα σε bitcoin

Δεν ξέρουμε, ίσως φταίει το σινεμά για την εικόνα που θα περιμέναμε να παρουσιάζει κάποιος χάκερ, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο άνθρωπος που συνέλαβε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σίγουρα δεν ήταν το αναμενόμενο.
Αντί για έναν nerd με γυαλιά σε κάποιο σκοτεινό υπόγειο, η Δίωξη συνέλαβε ένα 66χρονο συνταξιούχο, ο οποίος η αλήθεια είναι πως είχε γνώσεις πληροφορικής λόγω της δουλειά του.
Το θύμα ήταν μια μεγάλη και γνωστή εταιρεία που πουλάει μοτοσυκλέτες διαφόρων ειδών. O 66χρονός Αθηναίος είχε χρησιμοποιήσει κακόβουλο λογισμικό μέσω e-mail προκειμένου να αποκλείσει την πρόσβαση της επιχείρησης στην ιστοσελίδα της, έτσι ώστε να μη μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές και για να την επιστρέψει ζητούσε λύτρα στο ηλεκτρονικό νόμισμα Bitcoin.

H χρησιμότητα του Bitcoin είναι ότι παρότι έχει ανταλλακτική αξία στο ίντερνετ, δεν εντοπίζεται. Ο δε 66χρονος χάκερ/εκβιαστής είχε σίγουρα προχωρημένες ικανότητες, καθώς είχε καταφέρει να κρύψει τα ίχνη του μέσω κρυπτογράφησης, παρότι τα έκανε όλα αυτά από το σπίτι του. Δυστυχώς γι’αυτόν, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφερε να παραβιάσει την κρυπτογράφηση και να τον βρει.
H επίσημη ανακοίνωση της υπηρεσίας αναφέρει τα εξής:
«Εξιχνιάστηκε υπόθεση παράνομης πρόσβασης σε υπολογιστικά συστήματα και εκβίασης και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος διαχειριστή λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία άγνωστος χρήστης του διαδικτύου απέκτησε χωρίς δικαίωμα πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα εταιρίας (διακομιστές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αποθηκευτικά μέσα), το οποίο «μόλυνε» με κακόβουλο λογισμικό, κρυπτογραφώντας τα αρχεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την καταγγελία, αποστέλλοντας στην εταιρία μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με εκβιαστικό περιεχόμενο, απαίτησε την καταβολή ψηφιακού νομίσματος «Bitcoin» για την αποστολή του κωδικού και των οδηγιών αποκρυπτογράφησης τους.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα, ενώ πραγματοποιήθηκε και αλληλογραφία με τις Αρχές τρίτων χωρών, στις οποίες είχαν έδρα οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και άνηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του δράστη.

Από την έρευνα διακριβώθηκε ο επίμαχος λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από το οποίο αποστέλλονταν τα απειλητικά μηνύματα, ενώ προέκυψε και ο πάροχος της σύνδεσης διαδικτύου που χρησιμοποιούσε ο διαχειριστής του.
Παράλληλα, μετά από ενημέρωση της EUROPOL, διαπιστώθηκε ότι τα δύο ψηφιακά «πορτοφόλια», στα οποία ο διαχειριστής του λογαριασμού απαιτούσε την καταβολή του ψηφιακού νομίσματος, ανήκουν σε συστοιχία (cluster) μαζί με άλλα 39 και τυγχάνουν διαχείρισης είτε από τον ίδιο χρήστη είτε από ομάδα ατόμων.
Ο εξωτερικός σκληρός δίσκος της εταιρίας παραδόθηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και απεστάλη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις. Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.»
Ενδιαφέρον υλικό για ταινία του Hollywood. Θα ήταν μια ανανέωση στις ταινίες του είδους σίγουρα.
(πηγή)

 http://luben.tv/stream/115948