Τρόμος στο Μάντσεστερ: Στους 22 οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες από την έκρηξη σε συναυλία

Είκοσι δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου 50 τραυματίστηκαν από έκρηξη στο «Μάντσεστερ Αρένα», μετά από συναυλία της Αριάνα Γκράντε, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, η οποία κάνει λόγο για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο ασφάλειας, σήμερα το πρωί. Συγκλονισμένη από την τραγωδία στο Μάντσεστερ δηλώνει η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, Αριάνα Γκράντε. Συμφωνία των πολιτικών κομμάτων για αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου, μέχρι νεωτέρας
Toυλάχιστον 22 άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν και 59 ακόμη τραυματίστηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε την ώρα που χιλιάδες οπαδοί αποχωρούσαν από συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι αρχές θεωρούν το συμβάν τρομοκρατική επίθεση, γεγονός που την καθιστά την πιο αιματηρή επίθεση στη Βρετανία μετά την επίθεση του Ιουλίου του 2005 όταν 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης σκοτώθηκε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε λίγο μετά τις 22:33 τοπική ώρα (00:33 ώρα Ελλάδας) στο Manchester Arena, που έχει χωρητικότητα 21.000 ανθρώπων. Μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά, τόνισε η αστυνομία.
«Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι η χθεσινοβραδινή επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς στους δημοσιογράφους. «Προτεραιότητα μας είναι να καθορίσουμε αν έδρασε μόνος ή ως μέλος ενός δικτύου», πρόσθεσε.
«Ο δράστης (…) πέθανε στο στάδιο. Πιστεύουμε ότι έφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο πυροδότησε προκαλώντας αυτό το τραγικό συμβάν», εξήγησε ο Χόπκινς.
Μία γυναίκα που βρισκόταν στη συναυλία δήλωσε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη την ώρα που αποχωρούσε από το στάδιο και ακολούθησαν κραυγές, ενώ χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να βγουν από το κτίριο.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνονται θαυμαστές της Αριάνα Γκράντε, πολλοί εκ των οποίων νεαροί σε ηλικία, να φωνάζουν και να τρέχουν έξω από το κτίριο. Δεκάδες γονείς αναζητούσαν σε κατάσταση πανικού τα παιδιά τους, αναρτώντας φωτογραφίες τους και ζητώντας πληροφορίες μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
Η Μέι δήλωσε ότι η σκέψη της είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής των Εργατικών, συμφώνησε να ανασταλεί η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου.
«Εργαζόμαστε για να συλλέξουμε όλες τις λεπτομέρειες για το συμβάν αυτό που αντιμετωπίζεται από την αστυνομία ως μια φριχτή τρομοκρατική επίθεση», σχολίασε η Μέι σε ανακοίνωσή της. «Οι σκέψεις όλων μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί».
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η 23χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter: «Συντετριμμένη. Από τα βάθη της καρδιάς μου λυπάμαι πάρα πολύ. Δεν έχω λόγια».
Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι τη συγκρίνουν με τις συντονισμένες επιθέσεις ισλαμιστών τον Νοέμβριο του 2015 στο Μπατακλάν στο Παρίσι, από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 130 άνθρωποι.
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 https://left.gr/n