Αποκάλυψη Spiegel: Γερμανοί κατασκόπευαν την Interpol σε πολλές χώρες, και στην Ελλάδα

Το περιοδικό επικαλείται έγγραφα που έχει δει και σύμφωνα με τα οποία η BND είχε προσθέσει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, τους τηλεφωνικούς αριθμούς και τους αριθμούς των φαξ των ερευνητών της Interpol στη λίστα των παρακολουθήσεών της.

Επιπλέον, η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας παρακολουθούσε την Europol, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία – αρμόδιο οργανισμό της ΕΕ για την επιβολή του νόμου – η οποία εδρεύει στη Χάγη, αναφέρει το περιοδικό.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια από την BND, την Interpol ή την Europol.
Το Der Spiegel έγραψε τον Φεβρουάριο ότι η BND παρακολουθούσε τα τηλέφωνα, τα φαξ και τα emails πολλών δημοσιογραφικών οργανισμών περιλαμβανομένων της New York Times και του Reuters.
Οι δραστηριότητες της BND βρέθηκαν στο μικροσκόπιο έρευνας του γερμανικού κοινοβουλίου σχετικά με τις κατηγορίες ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ πραγματοποιούσε ευρέως παρακολουθήσεις εκτός του αμερικανικού εδάφους, οι οποίες περιελάμβαναν και την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Μέρκελ.
Ο Κονσταντίν φον Νοτζ, μέλος των Πρασίνων και της κοινοβουλευτικής επιτροπής που πραγματοποίησε την έρευνα, χαρακτήρισε την τελευταία αναφορά σχετικά με τις παρακολουθήσεις της BND «σκανδαλώδη και ακατανόητη».
«Τώρα γνωρίζουμε ότι τα κοινοβούλια, διάφορες εταιρείες ακόμη και δημοσιογράφοι και εκδότες ήταν στόχοι, καθώς και συμμαχικές χώρες», αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τον φον Νοτζ, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν πόσο αναποτελεσματικοί έχουν αποδεχτεί οι κοινοβουλευτικοί έλεγχοι μέχρι σήμερα, παρά την νέα νομοθεσία που έχει στόχο την μεταρρύθμιση της BND. «Συνιστά κίνδυνο για το κράτος δικαίου μας» σημειώνει.

 http://www.tribune.gr/