Δεν ψήφισαν την καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως αργίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων

«Παρών» ψήφισαν Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων στην καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως αργίας. Την ρύθμιση υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενώ θετική ψήφο έδωσε και το ΚΚΕ. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομίας για τον εθνικό οργανισμό πιστοποίησης που ψηφίστηκε με την διαδικασία του επείγοντος.

του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Η υπουργός Εργασίας Ε.Αχτσιόγλου, στηρίζοντας την τροπολογία που κατάθεσε επισήμανε χαρακτηριστικά: «Η ημέρα αυτή συνδέει τους εργαζόμενους όλων των χωρών, όλων των φυλών, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Είναι ημέρα παγκόσμιας διεκδίκησης από το εργατικό κίνημα καλύτερων όρων εργασίας και περισσότερων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ως ελάχιστος φόρος τιμής, η πρώτη του Μάη καθιερώνεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας, για να μην βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού.
Η τροπολογία αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα, έχει όμως και ουσιαστικό χαρακτήρα. Τιμούμε, προφανώς, τους χιλιάδες εργάτες και τις εργάτριες που έδωσαν τη ζωή τους και το αίμα τους για το δικαίωμα στην εργασία, για τη ζωή με οκτάωρο, για την αξιοπρέπεια στους χώρους δουλειάς.
Έχει, όμως, και ουσιαστικό περιεχόμενο σήμερα που στην Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο, κυριαρχεί, δυστυχώς, η αντίληψη ότι η ανάπτυξη περνάει μέσα από την καταπάτηση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, μέσα από τη συμπίεση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, μέσα από την απόλυτη ελευθερία των εργοδοτών να ορίζουν αυτοί τους όρους δουλειάς, να καρπώνονται τα αποτελέσματα της μισθωτής εργασίας.
Η Κυβέρνησή μας προσπαθεί, μέσα σε έναν ιδιαίτερα δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων καθημερινά, εντός και εκτός χώρας, να αντιστρέψει αυτό το σκηνικό της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που παραλάβαμε»
Έντονη κριτική άσκησε εκ μέρους της Ν.Δ ο Κ.Τζαβάρας: ««Σε ποιον, επιτέλους, υπεύθυνο πολίτη αυτής της χώρας μπορεί να απευθύνεται και να έχει την απαίτηση η Κυβέρνηση να τον πείθει ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι εκείνη που τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τα περιθάλπει και τα αγκαλιάζει με στοργή; Προφανώς, κανένας».
Επίθεση στην υπουργό Εργασίας και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δ.Συμπαράταξης Α.Λοβέρδο. Όπως είπε «Ήρθε εδώ η κ. Αχτσιόγλου και προσπάθησε με τα θέματα των αργιών να δείξει έναν φιλεργατικό χαρακτήρα. Τον φιλεργατικό χαρακτήρα τον δείξατε με το ασφαλιστικό και με τα εργασιακά και όταν θα φέρετε τα μέτρα στη Βουλή, θα τον καταλάβει ο ελληνικός λαός πάρα πολύ καλύτερα. Αφήστε τα τερτίπια και τις γνωστές φιλολογίες των φίλων των λαού. Είστε εχθροί του λαού, δεν σώζεστε με αυτές τις δήθεν παρεμβάσεις.»
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής Μ.Συντυχάκης σημείωσε ότι ««ο αγώνας της εργατικής τάξης είναι ανειρήνευτος και δεν χρειάζονται κολακείες ούτε από την πλευρά της Κυβέρνησης ούτε από την πλευρά της αστικής τάξης».
Πηγή: documentonews.gr