Νίκη του Ερντογάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα (συνεχής ενημέρωση)

Κορυφώνεται η αγωνία στην Τουρκία - Όλες οι εξελίξεις σε liveblog



Με καταμετρημένο το 24% των ψήφων, το "ναι" στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση προηγείται με ποσοστό 63%, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία και στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) στην υπόλοιπη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μία μικρή πλειοψηφία υπέρ του “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα για την μετατροπή της Τουρκίας, από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, με υπερεξουσίες στον πρόεδρο, ενώ η αλλαγή αυτή του πολιτεύματος απαιτείται, σύμφωνα με τον Ερντογάν, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια, αλλά και ν΄ αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία. Χτες, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την προεκλογική του εκστρατεία, ζήτησε, για ακόμη μια φορά την υποστήριξη των Τούρκων ψηφοφόρων, παραμονή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ενώ καθυσύχασε τους υπερθνικιστές ότι δεν έχει σκοπό να κάνει την Τουρκία ομοσπονδιακό κράτος.
Ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας προς ένταξη στην ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε τέλμα εδώ και χρόνια, θα μπει «στο τραπέζι» μετά το δημοψήφισμα. Έχει επίσης επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.
Για τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η επιλογή που έχει μπροστά της η Τουρκία είναι η εξής: «θέλετε να συνεχίσετε να έχετε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ή να αποκτήσετε ένα σύστημα διακυβέρνησης μόνο ενός ανδρός;» είπε χθες στην τελευταία συγκέντρωση του κόμματός του κοντά στην πρωτεύουσα, παρομοιάζοντας το προεδρικό σύστημα που θέλει να εγκαθιδρυθεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με ένα «τρένο χωρίς φρένα» του οποίου ο προορισμός «είναι άγνωστος».
Η αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις επέκριναν τις τελευταίες εβδομάδας μια εντελώς άνιση προεκλογική εκστρατεία, στην οποία το κυβερνητικό μήνυμα κυριάρχησε στους δρόμους και στα ΜΜΕ. Η Τουρκία εξάλλου βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περίπου 47.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 100.000 έχουν καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα εξαιτίας των φερόμενων σχέσεών τους με τους πραξικοπηματίες του Ιουλίου.
Ενώ το αριστερό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκφράζει την κουρδική μειονότητα, αναγκάστηκε να κάνει εκστρατεία με τους δύο συμπροέδρους του στη φυλακή, καθώς κατηγορούνται ότι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), την ένοπλη κουρδική αυτονομιστική οργάνωση που η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» (διαβάστε σχετικά συνένετυξη στο Left.gr).

 https://left.gr/