90 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους νεκροί από την υπερ-βόμβα των ΗΠΑ

Οι προηγούμενοι απολογισμοί έκαναν λόγο για περίπου 30 νεκρούς.



Ειδικότερα, ο κυβερνήτη της περιοχής Ατσίν δήλωσε πως «τουλάχιστον 92 μαχητές Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν» από την αμερικανική υπερ-βόμβα που ρίχτηκε την Πέμπτη σε σπηλιές του Αφγανιστάν όπου κρύβονταν μαχητές του ΙΚ σύμφωνα με τις ΗΠΑ. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Νανγκαρχάρ, ο Αταουλάχ Χογκιάνι, έκανε λόγο για «90 μαχητές του Ντάες νεκρούς».
«Τρεις σήραγγες στις οποίες βρίσκονταν μαχητές την ώρα της επίθεσης καταστράφηκα.Στη συνέχεια ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν και ξένα στρατεύματα πραγματοποίησαν μια επιχείρηση εκκαθάρισης στην περιοχή», ένα σύστημα σηράγγων και σπηλαίων που χρησιμοποιούσε το ΙΚ», σημείωσε ο ίδιος.
Η βόμβα GBU-4/B3, ισχύος σχεδόν 11 τόνων που ρίχτηκε την Πέμπτη είναι το πιο ισχυρό συμβατικό όπλο που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Μεταξύ των μαχητών σκοτώθηκαν και άμαχοι καθώς δεν είχαν ενημερωθεί για να απομακρυνθούν από την περιοχή. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ενταθεί οι μάχες προκειμένου να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές. Ο αφγανικός στρατός επιχειρεί στην περιοχή με την υποστήριξη αμερικανικών στρατευμάτων και ένας Αμερικανός στρατιώτης είχε σκοτωθεί στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται πως χτες, το Ισλαμικό κράτος, μέσω του προπαγανδιστικού του πρακτορείου ειδήσεων Amaq, διέψευσε πως μαχητές του σκοτώθηκαν από την «μητέρα των βομβών» που έριξαν οι ΗΠΑ.
Πληροφορίες από Reuters

 https://left.gr/