Τη…”δόξα” του ΔΝΤ ζήλεψε ο Στουρνάρας: Μη βιώσιμο το ασφαλιστικό – Προτείνει μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας και ιδιωτικές συντάξεις

Tο ασφαλιστικό σύστημα παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με τα προηγούμενα Μνημόνια παραμένει δαπανηρό και γενναιόδωρο υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε ασφαλιστικό συνέδριο.

Για αυτό, όπως είπε, πρέπει να υπάρξουν αναπροσαρμογές σε ορισμένες συντάξεις γιατί ορισμένες συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά γενναιόδωρες, με βάση τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση η οικειοποίηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να ενισχυθεί με πολιτικές που αυξάνουν το εισόδημα των συνταξιούχων στο μέλλον. Και ποιες είναι αυτές οι πολιτικές σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα;  Μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας και ιδιωτικές συντάξεις
Όσον αφορά στον χαρακτηρισμό “γενναιόδωρο” ο διοικητής της ΤτΕ επικαλέστηκε τόσο ελληνικά όσο και διεθνή δεδομένα, που αφορούν ωστόσο την περίοδο μέχρι το 2013!! Όπως είπε, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΡΙΝ τις διάφορες περικοπές στις συντάξεις που νομοθετήθηκαν την περίοδο 2010-2013, κατά μέσο όρο 50,7% των συντάξεων του ΙΚΑ χρηματοδοτήθηκε από εισφορές, ενώ το υπόλοιπο 49,3% καλύφθηκε με κοινωνικές μεταβιβάσεις, ουσιαστικά δηλαδή με κρατική επιχορήγηση. Λαμβάνοντας υπόψη τις περικοπές της περιόδου 2010-2013, η κρατική επιχορήγηση μειώνεται στο 35,8%.
Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2017 που επικαλέστηκε ο κ. Στουρνάρας οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία/ΕΦΚΑ ανήλθαν σε 7,6% του ΑΕΠ το 2016 και αναμένεται να φθάσουν το 9,9% του ΑΕΠ το 2017, καθώς οι συντάξεις του Δημοσίου παρέχονται πλέον και αυτές από τον ΕΦΚΑ (στοιχεία, που σύμφωνα με το enikonomia.gr, συμπίπτουν με αυτά που είχε δώσει ο Πoλ Τόμσεν και είχαν αμφισβητηθεί από την κυβέρνηση).
 http://thefaq.gr/