Το Μαξίμου για την απόφαση του Αρείου Πάγου: Αυτονόητα δεσμευτικές οι αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης

«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα. Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές», διαμηνύει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού απαντώντας στις αντιδράσεις της Τουρκίας και του ίδιου του Ερντογάν



Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού για την απόφαση του Αρείου Πάγου (εδώ οι τελευταίες εξελίξεις):
«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας.
Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην  χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα. Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».
Απειλεί η Άγκυρα, προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν
Την ίδια στιγμή, την ακύρωση της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών με την Ελλάδα εξετάζει η Τουρκία στον απόηχο της απόφασης του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς στη χώρα τους.
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε εξαιρετικά αιχμηρός, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση επιστροφής των «προδοτών» πλήττει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, άφησε  να εννοηθεί ότι ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον ίδιον την επιστροφή των πραξικοπηματιών αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε τα εξής: «Η Ελλάδα δεν επιστρέφει τους 8 προδότες που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Το πρώτο βράδυ (μετά το πραξικόπημα) τηλεφώνησα τον ίδιον. Μου είπε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός 15-20 ημερών». Ο κ. Ερντογάν κάνει λόγο για «τρομοκράτες» που πρέπει να δικαστούν στην χώρα τους. Ο ίδιος τονίζει: «Η καθυστέρηση της επιστροφής φυσικά πλήττει την εμπιστοσύνη (στα ελληνοτουρκικά)».
Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το κρατικό κανάλι TRT,  ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η Αγκυρα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ως απάντηση στην ετυμηγορία του ελληνικού δικαστηρίου, περιλαμβανομένης και της ακύρωσης της διμερούς συμφωνίας για τους μετανάστες. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να δικαστούν εκ νέου οι Τούρκοι στρατιωτικοί.
«Απαιτούμε να δικαστούν ξανά οι οκτώ αξιωματικοί. Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, η Ελλάδα προστατεύει και φιλοξενεί πραξικοπηματίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.
Το πρωί της Παρασκευής, το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, απέστειλε νέο αίτημα έκδοσης των οκτώ αξιωματικών προς την Ελλάδα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, που χθες είχε εκδώσει και ένταλμα σύλληψης για τους «οκτώ», έστειλε έγγραφό και προς την Ιντερπόλ, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για την σύλληψη των αξιωματικών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Το αίτημα αυτό έρχεται μία ημέρα μετά το «όχι» του Αρείου Πάγου στην έκδοσή τους.

 https://left.gr/