Ξεπέρασαν τα 26 δισ. οι πληρωμές με κάρτες

Στα ελληνικά πορτοφόλια βρίσκονται σχεδόν 15 εκατομμύρια κάρτες, ωστόσο μόλις το 19% είναι πιστωτικές και οι υπόλοιπες είναι κατά κύριο λόγο χρεωστικές που είναι συνδεδεμένες με λογαριασμούς καταθέσεων και λειτουργούν σαν ηλεκτρονικό πορτοφόλι, αλλά και προπληρωμένες.

Ο λόγος που μειώθηκε ο αριθμός των πιστωτικών καρτών δεν είναι άλλος από την οικονομική κρίση, καθώς το πιστωτικό όριο εξαντλήθηκε πολύ σύντομα, ενώ πολλές κάρτες «κοκκίνισαν», όπως άλλωστε και πολλά καταναλωτικά δάνεια.
Θέλοντας και μη λοιπόν, η χρήση τους περιορίστηκε ή και σταμάτησε, ενώ και οι τράπεζες σταμάτησαν να εκδίδουν πιστωτικές κάρτες με την ίδια ευκολία που εξέδιδαν τα προηγούμενα χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, η επιβολή των capital controls επέβαλε τη χρήση χρεωστικών καρτών: καθώς περιορίστηκε η χρήση «ζεστού» χρήματος οι καταναλωτές στράφηκαν στη χρήση πλαστικού χρήματος για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών αφού εκεί δεν επιβλήθηκε κανένας περιορισμός, ώστε να χρησιμοποιούν για άλλους λόγους τα 420 ευρώ ανά εβδομάδα που μπορούσαν να κάνουν ανάληψη από την τράπεζα.
Ετσι, και η πιο μικρή επιχείρηση αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ακόμα και για συναλλαγές μικρής αξίας (περίπτερα, βενζινάδικα, ψιλικατζίδικα).
Διαφορετικά, ήταν σαφές ότι θα έχανε πελάτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η αξία των συναλλαγών με κάρτες διαμορφώθηκε στα 26,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μέσω καρτών πληρώθηκαν περί τα 500 εκατ. ευρώ που αφορούσαν φορολογικές υποχρεώσεις καθώς οι πολίτες «αξιοποίησαν» τα προγράμματα πληρωμής φόρων σε δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών.
Από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων τον Ιούλιο του 2015 μέχρι σήμερα ο αριθμός των τερματικών (POS) στην ελληνική αγορά έχει διπλασιαστεί και οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε ανταγωνισμό ώστε να προσελκύσουν τις επιχειρήσεις προσφέροντας χαμηλότερες προμήθειες, κόστος κτήσης και χρήσης των POS και υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε επαγγελματία (ενσύρματα, ασύρματο κ.λπ.).
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι ο αριθμός των τερματικών POS στα τέλη του 2016 άγγιξε τις 300.000 από 220.000 το 2015 και 130.000 το 2014.
Ο αριθμός αυτός προβλέπεται ότι θα σπάσει το φράγμα των 400.000 φέτος, με βάση τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, που έχει κάθε λόγο να επεκτείνει το μέτρο στο πλαίσιο της προσπάθειας για περιορισμό της φοροδιαφυγής και αύξηση των δημοσίων εσόδων. Ωστόσο η υπερφορολόγηση παραμένει ισχυρό... κίνητρο για την απόκρυψη εισοδημάτων.
Ωφελημένες πάντως είναι και οι τράπεζες καθώς αυξάνουν τα έσοδά τους από προμήθειες, γεγονός που έχει δημιουργήσει γκρίνια σε εμπόρους, επιχειρηματίες και επαγγελματίες που υποχρεούνται να μπουν στην εποχή του πλαστικού χρήματος.
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες προμήθειες στη χώρα μας κινούνται σήμερα στο 1% και λόγω του ανταγωνισμού κινούνται πτωτικά.
Οπως αναφέρουν, στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι προμήθειες εκκαθάρισης πιστωτικών καρτών κινούνται κατά μέσο όρο στο 1%-1,3%, ενώ στις ΗΠΑ είναι 1,3%-1,8%.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι κάθε Ελληνας πολίτης πραγματοποιεί 18 συναλλαγές με κάρτα πληρωμών –δεν περιλαμβάνονται οι αναλήψεις μετρητών– και κάθε πολίτης της Ε.Ε. πάνω από 100 κατά μέσο όρο.
Επιπρόσθετα, οι τράπεζες υπογραμμίζουν ότι υπάρχει ανταγωνιστικότητα όσον αφορά τις τιμολογήσεις έναντι των επιχειρήσεων παρά τον χαμηλό βαθμό διείσδυσης της χρήσης καρτών.
Το 2015 η χώρα μας καταλάμβανε την 27η θέση μεταξύ 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των σημείων πώλησης (POS) ανά κάτοικο δεν διαφοροποιείται έναντι του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (το 2015, 2.000 POS ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα έναντι 2.180 POS ανά 100.000 κατοίκους στην Ε.Ε.).

Πληρωμή φόρων σε 9-12 δόσεις

Διπλασιάστηκαν οι πληρωμές φόρων με πιστωτικές κάρτες ξεπερνώντας τα 500 εκατ. ευρώ.
Ο λόγος είναι απλός: η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έφτασε στο ναδίρ και οι φορολογικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν υπέρμετρα.
Ετσι, όσοι έχουν ακόμα πιστωτική κάρτα με επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο αξιοποίησαν την πληρωμή φόρων σε 9-12 δόσεις, δηλαδή δανείστηκαν για να είναι συνεπείς με την Εφορία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο, όταν οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν ταυτόχρονα τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, έσπασαν τα κοντέρ.
Επίσης, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, σχεδόν όλοι όσοι επέλεξαν να πληρώσουν τους φόρους τους μέσω πιστωτικών καρτών αξιοποίησαν τον μέγιστο αριθμό δόσεων (συνήθως 12 μηνιαίες) και δεν περιορίστηκαν στις 3-4 δόσεις.
Αυτό που έχει ωστόσο ενδιαφέρον και παρακολουθείται από τις τράπεζες είναι η μετέπειτα «συμπεριφορά» των φορολογουμένων που πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους με πιστωτικές κάρτες.
Αν δηλαδή πληρώνουν κάθε μήνα το ποσό της δόσης ή την ελάχιστη καταβολή της κάρτας που είναι κατά πολύ μικρότερη από τη συνολική οφειλή της κάρτας, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα χρέη και νέες επισφάλειες.
Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αυτή η κατηγορία κατόχων πιστωτικών καρτών έχουν διαθέσιμο πιστωτικό υπόλοιπο –δεν έχουν εξαντλήσει το πιστωτικό τους όριο δηλαδή–, είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και κατατάσσονται στην κατηγορία των «νοικοκύρηδων».

 http://www.efsyn.gr/