«Η υπόθεση της διαπλοκής τώρα αρχίζει»: Στην Εισαγγελία στέλνει το πόρισμα η Εξεταστική, την 1η Φλεβάρη η συνεδρίαση στην Ολομέλεια (βίντεο)

Υπεψηφίστηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ 12 υπέρ 8 κατά - 965 σελίδες συνολικά το πόρισμα, το οποίο η Επιτροπή θα στείλει και στον Άρειο Πάγο. Την ερχόμενη Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.



Ψηφίστηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής με 12 ψήφους υπέρ, 8 κατά, 2 λευκά και 2 παρών (με την έννοια ότι αυτό πρέπει να το αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής). Στις 1 Φεβρουαρίου θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής ενώ κλείνοντας τις εργασίες της ευχαρίστησε τους υπαλλήλους και όσους εργάστηκαν για αυτή. 
Με διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το φαινόμενο της διαπλοκής και κάτω από υψηλούς τόνους, έπεσε η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερεύνησε επί εννιά μήνες τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες, δίνοντας έτσι και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα διεξαχθεί την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου η συζήτηση του πορίσματος της στην Ολομέλεια.
Το τελικό πόρισμα των 965 σελίδων, παραδόθηκε απόψε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση από τον πρόεδρο της Εξεταστικής Αντώνη Μπαλωμενάκη.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφώνησαν ως προς τα συμπεράσματα του πορίσματος της πλειοψηφίας και κατέθεσαν τις δικές τους γνώμες και θέσεις που συνοδεύουν το τελικό κείμενο.
Κατά την ψηφοφορία επί της πορισματικής εισήγησης της πλειοψηφίας, υπέρ ψήφισαν οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ την καταψήφισαν οι 8 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή και δύο βουλευτές που εκπροσωπούσαν το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, δήλωσαν «παρών».
Υπερψηφίστηκε επίσης από όλα τα μέλη της Εξεταστικής πλην του κόμματος της ΝΔ, η πρόταση της πλειοψηφίας να σταλεί ως έχει το τελικό κείμενο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνήσει τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν αδικήματα.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση του Πορίσματος στην Ολομέλεια του Σώματος γίνεται μετά από πρόταση του ενός πέμπτου (1/5) του συνόλου των Βουλευτών.
Με την ψηφοφορία επί των τελικών προτάσεων από όλα τα κόμματα, έπεσε σήμερα η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων από τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ. Η Επιτροπή αμέσως μετά θα παραδώσει το πόρισμά της στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Βούτσης, η συζήτηση επί του πορίσματος στην Ολομέλεια θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι αύριο αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό αίτημα με την υπογραφή 60 βουλευτών, όπως απαιτείται από τον κανονισμό της Βουλής.
«Η μάχη κατά της διαπλοκής τώρα αρχίζει»
«Η μάχη κατά της διαπλοκής τώρα αρχίζει»: το μήνυμα αυτό στέλνει κυβερνητική πηγή, με αφορμή τη σημερινή ολοκλήρωση ενός κύκλου, με την έγκριση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής και την κατάθεσή του, όπως προαναφέραμε στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η ίδια κυβερνητική πηγή, σε επικοινωνία που είχε με το ΑΠΕ -ΜΠΕ, επισημαίνει κατ' αρχάς τη σημαντική δουλειά που έγινε τους προηγούμενους μήνες από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, δουλειά που θα αποτυπώνεται, προφανώς, και στο τελικό πόρισμα, που αναμένεται να αριθμεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, περί τις 600 σελίδες.
«Η κυβέρνηση θα δώσει μεγάλο βάρος στην υπόθεση», υπογραμμίζει ο ίδιος κυβερνητικός παράγων. Και ξεχωρίζει τρεις από όλους τους φακέλους που απασχόλησαν την εν λόγω επιτροπή: Το δάνειο της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων» την πλειοψηφία των μετοχών του οποίου (60%) έχει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τα δάνεια με «αέρα», φράση που παραπέμπει σε σχετική αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΟΛ, Παναγιώτη Ψυχάρη καθώς και το δανεισμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για αγοραπωλησίες μετοχών της εκδοτικής εταιρείας από τους ίδιους μετόχους.
«Η υπόθεση της διαπλοκής όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά, αντιθέτως, τώρα αρχίζει», τονίζει η κυβερνητική πηγή. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αναμένεται ότι θα αποσταλεί στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες στελεχών από τους τρεις πόλους της διαπλοκής σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία (πολιτικά κόμματα -μέσα μαζικής ενημέρωσης -τράπεζες).
Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά στις συνεδριάσεις της εξεταστικής, ο δανεισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αγγίζουν τα 401 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα δάνεια των επιχειρήσεων ΜΜΕ είναι κοντά στο 1,27 δισεκατομμύριο ευρώ.
 https://left.gr/