Ομηρία-σοκ στην Τουρκία

Όμηρος κρατείται τις τελευταίες ώρες ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης δολοφονίας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν στην Κωνσταντινούπολη.


Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και στις οποίες φαίνεται ο εισαγγελέας να βρίσκεται στα χέρια ένοπλων μελών της ακροαριστερής τουρκικής οργάνωσης DHKP-C σοκάρουν.

Στις εικόνες διακρίνεται ένα μέλος της οργάνωσης να έχει βάλει στον κρόταφο του εισαγγελέα Μεχμέτ Σαλίμ ένα όπλο και με το άλλο χέρι να του έχει φιμώσει το στόμα με ένα μαντίλι. 



Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, μέλη της DHKP-C εισέβαλαν νωρίτερα σήμερα στο δικαστικό μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν ο εισαγγελέας. Άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί μέχρι που το κτήριο άδειασε. 

Ειδικότερα, στις 12.36 ένοπλοι άνδρες έπιασαν όμηρο τον Μεχμέτ Σαλίμ στον 6ο όροφο του κτηρίου και από τότε απειλούν να τον σκοτώσουν, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, τα οποία είναι να ομολογήσουν δημοσίως την ενοχή τους αστυνομικοί που φέρονται ότι χτύπησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα τον 15χρονο. Ζητούν επίσης να αφεθούν ελεύθεροι οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τις πορείες διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Ελβάν. Οι δράστες, μάλιστα, έχουν δώσει χρονικό περιθώριο μόλις τριών ωρών, το οποίο έχει παρέλθει. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο κτήριο έχουν εισέλθει δυνάμεις ασφαλείας, ενώ αυτήν την ώρα διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενόπλων και των αρχών, με μεσολαβητή έναν αναπληρωτή εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την Hurrieyt, λίγο μετά τις 17.30, η τουρκική κυβέρνηση διέταξε την προσωρινή διακοπή οποιασδήποτε μετάδοσης πληροφοριών σχετικών με την καταστάση ομηρίας από τα μέσα ενημέρωσης, προς ασφάλεια της δημοσίας τάξης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανήλικος Ελβάν είχε τραυματισθεί από την αστυνομία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 και τον Μάρτιο του 2014 υπέκυψε στα τραύματά του.